VIITORUL SUSTENABIL AL INDUSTRIEI DE MODĂ AL REPUBLICII MOLDOVA

În pas cu schimbările globale Industria ușoară din Republica Moldova – care acoperă producția de articole de îmbrăcăminte, dar și textilele tehnice – se confruntă cu schimbări dramatice. Înțelegerea elementelor care determină această schimbare și găsirea răspunsurilor potrivite pentru a o gestiona eficient vor determina dacă sectorul va avea un viitor prosper sau nu.

Proximitatea Republicii Moldova față de UE este unul dintre avantajele sale strategice cheie în calitate de furnizor de îmbrăcăminte pentru piețele de consum. Moldova este cunoscută pentru producția de calitate superioară, termene scurte de livrare, comenzi flexibile și producție cu valoare adăugată, de la CMT plus la servicii complete, inclusiv producție, logistică, aprovizionare și modelare. Susținută de accesul fără taxe vamale la piețele UE, țările din Europa de Est și Turcia Industria ușoară din Moldova se clasează printre cei mai mari exportatori ai economiei moldovenească. Aceasta impulsionează exporturile pe baza schimbării pozitive a percepției calității produselor moldovenești pe piețele internaționale

Ecosistemul industrial textil are un impact semnificativ asupra mediului, cu tendințe mixte de-a lungul timpului. Textilele au nevoie de resurse naturale, iar producția lor generează poluare de-a lungul întregului lanț valoric industrial.

Comisia Europeană a elaborat o Strategie UE pentru textile durabile și circulare, conform ambiției europene privind “Green Deal” de a asigura o creștere sustenabilă, neutră din punct de vedere climatic, eficientă din punct de vedere energetic și al utilizării resurselor, care să respecte natura și care să se bazeze pe o economie curată și circulară.

Fișier disponibil aici.

For English version click here.

Follow us